Leka tjuv och polis eller kanske viking

Vem har inte härjat runt på skolgården eller i trädgården som barn och lekt diverse mer eller mindre fantasifulla lekar? Förutom de klassiska lekarna som till exempel dunkgömme, knutgubbe och kull är det säkert många som också har lekt tjuv och polis. Men vad gör man om man inte tycker att de klassiska lekarna är så roliga eller om man som vuxen vill fortsätta att leka? Går det att dra nytta av något intresse och använda det för att få fortsätta att leka långt efter att barndomen är över? Visst finns det alternativ. Läs vidare om du vill veta hur!

Reenactment – vad är det?

För de som är intresserade av historia och vill prova på hur det var att leva på till exempel järnåldern med den avslutande vikingatiden finns det många föreningar som håller på med reenactment, återskapande. En förening som har anammat det är Vikingatider i Löddeköpinge, Skåne. Under ett antal år har de byggt upp en by som ser ut som de kunde göra på vikingatiden. På området håller man under sommarhalvåret marknader och workshops på olika teman knutna till vikingatiden. Under vintern bygger Vikingatider ut med en gotländsk by med olika hustyper. Bland annat kommer ett långhus att uppföras och ingå i föreningens verksamhet.

Fokus på experimentell arkeologi

De som besöker Vikingatider får inte bara chansen att klä sig tidsenligt och vandra runt i en vikingatida by. Föreningen arbetar mycket med experimentell arkeologi och erbjuder workshops både för barn och vuxna. Varje helg under juni, juli och augusti går det att besöka den vikingatida gården och hjälpa till med det dagliga arbetet med gården och djuren. Det går också att prova tidsenliga spel, lekar och olika hantverk. För den som är extra intresserad av historia och de arkeologiska fynd som har hittats runt området finns det guidade turer att gå på. Ett bra alternativ för både små och stora som hellre vill vara viking än leka tjuv och polis.