Lekar för teambuilding

Att leka för att lära känna varandra eller för att lära sig att arbeta i grupp kan tyckas vara något som hör skoltiden till, och inget som vuxna människor sysslar med på en arbetsplats. Faktum är dock att lekar kan ha en mycket positiv inverkan även på en vuxen arbetsplats, då det tvingar de anställda att umgås på ett sätt de inte är vana vid, lära känna nya sidor av varandra, och tänka kreativt – allt som behövs för att man ska fungera tillsammans som ett team, med andra ord, vilket är lika viktigt i vuxen ålder som det var i skolan.handball-150163_960_720

En lek som verkligen kräver samarbete och kreativt tänkande är Spaghettitornet. För denna lek behöver man dela in sin personal i flera små grupper. Varje grupp ska på en viss utsatt tid (förslagsvis mellan 15 och 20 minuter) bygga ett så högt torn av spaghetti som de kan, som håller för testet att sätta en marshmallow på toppen. För att inte hetsa upp de mer tävlingsinriktade personerna i grupperna kan det vara bra att påpeka att det inte är en tävling, och att poängen inte är att vinna genom att bygga det högsta tornet, utan snarare hur man samarbetar inom gruppen och hur kreativ gruppens lösning är.

Efter en stillasittande lek som Spaghettitornet kan det vara bra för deltagarna att få röra på sig och skratta lite. Då passar Slottstriden utmärkt. För denna lek behöver personalen delas upp i två lag. Ett lag börjar med att vara slottsägare, och står i en ring vända med ryggen mot varandra, samtidigt som de håller händer. I mitten står en person som är slottets kung. Det andra laget ska försöka inta slottet genom att kasta in en fotboll i ringens mitt. Slottsägarna och kungen får med alla medel försöka förhindra detta från att hända, men de får aldrig släppa taget om varandras händer. Om fotbollen rör marken inne i ringen har slottet intagits, och lagen byter plats.

En bra avslutning på en dag med lekar i teambuilding-syfte kan vara att alla deltagare får med sig en present hem som ett minne av dagen. Det kan gärna vara en produkt med företagets logotyp på, eftersom det förstärker känslan av samhörighet. En mycket användbar och uppskattad present är en powerbank, som personalen kan använda för att ladda sina mobiler på språng. Du kan enkelt beställa powerbank med tryck på Medtryck.com.